O korišćenju git sistema za upravljanje verzijama

Na svarog.pmf.uns.ac.rs postoji (između ostalog) git server.

git je distribuiran - znaci da svako ima kompletnu istoriju promena i da se lako moze raditi lokalno i pratiti fine izmene, a onda u nekom momentu sve to baciti na server. odlicne su i mogucnosti spajanja grana, tako da se cesto pristupa upravo sa takvim idejama. super je i sto sa ovakvim sistemima moze raditi maltene bilo sta, posto se uvek moze premotati ili odustati ako se radi korak po korak i sve se moze proveriti pre promena.

Pod linuxom se git uglavnom namešta iz sistema paketa za odgovarajuću distribuciju (apt-get za Debian/Ubuntu/Mint itd, yumm za SUSE, pacman za Arch, ...).

Git za windows se skida sa sajta http://git-scm.com/ . zanimljivo je da daje sa sobom prakticno kompletnu linuxastu komandnu liniju u kojoj moze da se koristi. Postoje naravno i GUI alati, koji su isti na bilo kojoj platformi. ima i raznih drugih lepih alata, posto je git dosta rasiren.

Zvanicni sajt ima lepu dokumentaciju i fine tutorijale. Naravno uvek se može obratiti i administratorima za bilo kakvu pomoć ili demonstracije.

Administratori ovog sajta (a i mnogi drugi) toplo preporučuju isprobavanje rada iz konzole za otprilike sve u vezi sa git-om, budući da je vrlo fleksibilno, komande imaju jako dobre sisteme pomoci, kao što su predlaganje i podsećanje na opcije, a lako se na mogu naći upustva na Internetu za bilo šta specijalno koja će obično biti vezana direktno za komande, a ne za neke GUI alate.